26 Maart : Open dag hackerspaces

Op zaterdag 26 maart 2016 kan iedereen weer vrij binnenlopen in een hackerspace. Hackerspaces zijn locaties waar mensen met een technische en creatieve instelling bijeenkomen om te werken aan eigen projecten of om gewoon gezellig te praten over onderwerpen die hen interesseren. Tijdens deze open dag is het mogelijk om te ervaren wat bijvoorbeeld ‘hacken’ precies inhoudt en te zien wat er allemaal mogelijk is in een hackerspace.
Enkele voorbeelden van activiteiten zijn:
  • Leren hoe websites, netwerken en andere computergestuurde systemen kwetsbaar kunnen zijn voor aanvallers en wat daaraan gedaan kan worden.
  • Het programmeren van elektronica en microcontrollers zoals de Arduino en de microcomputer Raspberry Pi. Hackers kunnen je laten zien hoe deze ingezet kunnen worden voor het bouwen van praktische toepassingen, zoals CNC-frezen, lasersnijders, 3D-printers, domotica, klokken, pick&place machines, autonome robots en nog veel meer.
  • Het gebruik van 3D-printers om bijvoorbeeld een kaakprothese te ontwikkelen, sleutels na te maken vanaf een foto of een kapot onderdeel van een huishoudelijk apparaat te vervangen.
  • Discussies over het gebruik van persoonsgegevens door bedrijven of de overheid en de invloeden daarvan op onze privacy en alle andere aspecten van de samenleving.
Ook zijn er per hackerspace verschillende presentaties te zien van de individuele projecten die in de hackerspace worden uitgevoerd.
Veel hackers vinden ethiek een belangrijk onderwerp en onderscheiden zich van computercriminelen door een sterk gevoel voor ethisch handelen. Tijdens de open-hackerspaces-dag zal op veel plaatsen worden uitgelegd hoe hackers bijdragen aan een betere wereld door met een frisse blik naar de maatschappij, techniek en organisaties te kijken, en hoe zij hun kennis met de samenleving delen. Daarnaast zijn hackerspaces ook plekken waar mensen die gewoon mooie dingen maken welkom zijn en waar zij gemeenschappelijke ruimte, gereedschappen, gelijkgestemden en inspiratie kunnen vinden. In allerlei vormen: van figuurzagen en ambachtelijk smeden tot biohacking en moleculair koken.
Iedereen is welkom om een kijkje te komen nemen tijdens de open dag. Vanaf 11:00 uur ‘s ochtends zijn de deuren geopend en om 17:00 is het dagprogramma afgelopen. Sommige hackerspaces blijven ‘s avonds geopend.
Aanmelden is niet nodig, het wordt vaak wel op prijs gesteld als pers zich vooraf meldt. Bij sommige hackerspaces zal er gelegenheid zijn om ‘s avonds mee te eten, waarvoor aanmelding wel nodig is.
Veel van de Nederlandse hackerspaces doen mee, kijk voor meer informatie over het programma op hun eigen websites.

Comments 1