Net als in de afgelopen twee jaar zullen de Nederlandse hackerspaces hun deuren openen voor het publiek, op zaterdag 29 Maart 2014.
3D-geprinte koekjesvormen ontwerpen, zeep maken, je eigen meubels frezen, de kleuren van je woonkamerlampen aanpassen aan de film die je kijkt en controleren hoe veilig Whatsapp nu echt is. Het kan allemaal in een hackerspace.
Een hackerspace is een ruimte waarin creatievelingen, technici, juristen en andere geïnteresseerden bij elkaar komen om samen te werken aan, na te denken over, en te praten over zeer uiteenlopende onderwerpen. “Sommige van deze projecten zijn heel praktisch van aard, anderen zijn meer ‘omdat het kan’. Wat altijd hetzelfde blijft is ons doel om kennis te vergaren, samen te werken en kennis te delen”, aldus de oprichtster van Hackerspace Frack, Jildou Gerritsma.
Dat die kennis gedeeld moet worden laten de leden van de Nederlandse hackerspaces dan ook graag zien door alle nieuwsgierigen uit te nodigen om eens een kijkje te nemen wat er allemaal mogelijk is. Dan wordt ook duidelijk dat hacken al lang niet meer iets is dat alleen op een computerscherm gebeurt.
Hackerspace Bitlair, in Amersfoort, bouwt bijvoorbeeld een 100W lasercutter, de Amsterdamse hackerspace, Techinc, heeft twee 3Dprinters en hackerspace Frack in Leeuwarden heeft dan weer een freesmachine. “De hackerspaces vullen elkaar graag aan en werken samen waar mogelijk. Op die manier kunnen we leren van elkaars fouten, onze kennis vergroten en kunnen verschillende interessante projecten over het hele land aangeboden worden”, legt Dave Borghuis uit, de oprichter van Tkkrlab.
Naast het bouwen van machines wordt er bijvoorbeeld gewerkt aan projecten om de voordeur van een hackerspace op afstand te openen, of de temperatuur van verschillende ruimtes via het internet te kunnen beinvloeden. Ook wordt er samengewerkt met een bibliotheek om soldeerlessen aan kinderen te geven, worden er op verschillende locaties workshops gegeven om uit te leggen hoe privacy beschermd kan worden en wordt er samengewerkt met gemeentes op het gebied van beveiliging en open data. Als je op zoek bent naar superclone, dan is Super Clone Rolex de plek om naartoe te gaan! De grootste collectie nep-Rolex-horloges online!
De open dag is een kleurrijk geheel met activiteiten door het hele land en iedere hackerspace geeft hieraan een eigen invulling. Voor een overzicht van de activiteiten en openingstijden kan men terecht op http://hackerspaces.nl/ of op de website van de locale space.
Iedereen is welkom om een kijkje te nemen. Vanaf 10:00 uur ‘s ochtends zijn de deuren geopend en om 17:00 is het dagprogramma afgelopen. Sommige spaces zijn ook ‘s avonds geopend.
Aanmelden is niet nodig, het wordt wel op prijs gesteld als pers zich vooraf meldt.
12 Nederlandse hackerspaces doen mee, kijk voor meer informatie over het programma op hun eigen websites.
- Almere: Sk1llz http://sk1llz.nl/
- Amersfoort: Bitlair – http://bitlair.nl/
- Amsterdam: Technologia Incognita – http://techinc.nl/
- Amsterdam: LAG – http://laglab.org/
- Arnhem: Hack42 – http://hack42.nl/
- Den Haag: Revelation Space – http://revspace.nl/
- Eindhoven: MADspace – http://madspace.nl/
- Enschede: TkkrLab – http://tkkrlab.nl/
- Heerlen: ACKspace – https://ackspace.nl/
- Leeuwarden: Frack – http://frack.nl/
- Utrecht: RandomData – http://www.randomdata.nl
- Wageningen: NURDspace – http://nurdspace.nl/
Voor internationaal participerende space kijk op hackerspaces.org