SpaceAPI, SpaceBlogs, SpaceFED

Het verenigen van de Nederlandse hackerspaces gebeurd via verschillende wegen, waarvan sommige te gaaf zijn om te laten liggen. Daarom hieronder drie projecten die hackerspaces samenbrengen met stiekem een Nederlandse achtergrond: SpaceAPI, SpaceBlogs en SpaceFED.

SpaceAPI

Via de SpaceAPI wordt informatie gedeeld vanuit spaces over de hele wereld. Openingstijden, webcams, logo’s, huidige staat: het is allemaal terug te vinden via deze dienst. Wat het bijzonder maakt is dat programmeurs hun eigen weergave kunnen ontwikkelen, en dat gebeurd ook. Een waanzinnige live-updating weergave, screenshot hieronder, zie je hier!

hackerspacesdotme
Global Hackerspaces Status Wall – hackerspaces.me

 

SpaceBlogs

Hackerspaces zijn overal: van Heerlen tot Tokyo. Vaak heeft de space ook een weblog of nieuws-feed. De bundeling van deze informatie leidt tot SpaceBlogs.org, een site met honderden artikelen, duizenden foto’s en vele video’s. Ook de meeste Nederlandse spaces zijn er te vinden. Een site om regelmatig te bezoeken.

spaceblogsdotorg
SpaceBlogs.org, a collection of hacker- and makerspace weblogs.

 

SpaceFED

Veilig inloggen in iedere Hackerspace met hetzelfde gebruikersnaam en wachtwoord? Dat lijkt onmogelijk, maar toch biedt SpaceFED precies dit. Alle grote hacker-evenementen en vijftien internationale hackerspaces maken er al gebruik van. Zodoende kan je overal inloggen op “SpaceNet” draadloos internet en zorgeloos websites bekijken.

Het werkt simpel: de controle op gebruikersnaam en wachtwoord gebeurd niet op locatie, maar bij je thuisbasis. Zit je dus in Engeland op een hacker-congres, of in Luxemburg: de check op je wachtwoord gebeurd in Nederland, bij jouw thuisbasis… bijvoorbeeld Bitlair.

SpaceFED
SpaceFED – A secure anonymous inter-(hacker)space federated authentication platform.
Spacefed - spacenet logo.
Het spacefed logo.