“De hacker als kritische medestander”

Vorige week heeft de krant TC Tubantia een artikel geplaatst waarin kennis word gemaakt met de hackerspace Tkkrlab in Enschede.

Enkele stukjes uit het artikel:

De hacker als kritische medestander

Hacks en hackers: ze haalden in 2011 regelmatig het nieuws. Niet verwonderlijk in een tijd dat privacygevoelige informatie meer en meer online gaat. „Maar als we een lek aan de kaak stellen, zijn wij de gebeten hond.”

……….

De hackerspace is ontstaan zoals iedere hobbyclub: om ervaringen uit te wisselen, een passie te delen. Om de grappen hier te begrijpen, moet je ingewijd zijn in de wereld van Star Trek en Star Wars. Aanbevolen literatuur die iedere aanwezige hacker heeft gelezen: Het Transgalactische Liftershandboek (A Hitchhikers Guide to the Galaxy), een komische sciencefictiontrilogie van vijf delen. „Echt humor”, luidt het unanieme oordeel. Zoals iedere subcultuur heeft ook de hacker zijn eigen drankje. Gooische vrouwen drinken Chardonnay, een hacker drinkt Club-Mate: ijsthee uit Duitsland met een hoog cafeïnegehalte. Programmeren en solderen met alcohol ‘werkt niet’.

Voordeel is dat de hackers behalve ervaringen hier ook materiaal kunnen delen. Zoals grote drilboren, soldeerbouten, duizenden moertjes, schroefjes en boutjes. Want behalve software is ook het hacken van hardware populair. En onder hardware worden grote printers, oude beeldschermen, flipperkasten, eigenlijk alles wat over bedrading beschikt, verstaan. Daarom is er behalve een bar en een huiskamer ook een werkplaats. „De leden bepalen wat voor hackerspace je bent.”

……..

Copyright (c) 2011 De Twentsche Courant Tubantia 31/12/2011

Het artikel geeft mijn inziens een mooi beeld van deze hackerspace en de mensen die hier komen. Al met al vind ik het een goed artikel zonder de stereotypen van een hacker die je meestal in de media tegenkomt.

Lees het volledige artikel op de TkkrLab site.