Verslag Hackerspaces Penningmeesterdag

Hackerspace Penningmeesterdag 2011
Hackerspace Penningmeesterdag 2011

Zaterdag 12 november 2011 vond de eerste Nederlandse Hackerspaces penningmeesterdag plaats. Op deze dag waren 10 penningmeesters van de diverse hackerspace-stichtingen verzameld bij RandomData, de eerste hackerspace in Nederland.

De hackerspaces zitten verdeeld over het land, in verschillende ruimtes, met verschillende aantallen deelnemers en in diverse omgevingen. Hierdoor zijn binnen alle stichtingen de financiën anders ingedeeld.

Per space werd verteld en gedemonstreerd hoe de administratie is opgezet. Welke technieken worden gebruikt en hoe alles wordt bijgehouden. Zo wordt voornamelijk gebruik gemaakt van Excel en Google spreadsheets, maar ook administratiesoftware als GnuCash en diverse scripts.

Presentaties tijdens de penningmeesterdag
Presentaties tijdens de Penningmeesterdag, DrBytes, TkkrLab

Naast een bijgewerkte administratie maken diverse spaces maken gebruik van begrotingen, grootboekrekeningen, prognoses en jaarverslagen. Deze dag maakte het mogelijk om dus allerlei kanten van hackerspace-administraties te zien.

Het eind van de dag werd afgesloten met een passend bezoek aan het Holland Casino.

Een vervolg hierop gaat zeker komen: met eenzelfde dag volgend jaar, maar ook eerder met een workshop boekhouden en het maken van een jaarverslag.

Extra: bonnetje lunch.

Om een van de penningmeesters te bereiken: bezoek een hackerspace en maak kennis, of bezoek een van de websites van de verschillende spaces en neem contact op met het bestuur.

Hackerspaces zijn plaatsen waar techneuten, nerds en geeks bij elkaar komen om aan technische projecten te werken. Zowel met software als hardware, met als doel nieuwe inzichten te krijgen, te innoveren en te vermaken. Op dit moment zijn er 10 hackerspaces in Nederland en 4 in België.