Opening Frack: een korte impressie

Photo by VicariousVandaag is de hackerspace in Leeuwarden, Frack, officieel geopend. Na een toespraak van onderzoeksjournalist Brenno de Winter werd de space rond 14:00 uur officieel geopend door voorzitter Will-Do. De 40 aanwezigen konden vervolgens genieten van de zelfgemaakt chocoladecake en kwarktaart. Gedurende de middag bleven er nieuwe mensen binnenkomen. Voor velen een gezellig weerzien, maar ook een dag vol nieuwe ontmoetingen.

In zijn speech bedankte Brenno de Nederlandse hackergemeenschap voor de steun bij de OV-chipkaart affaire. Hij heeft het in die periode zwaar te verduren gehad, maar vond zich gesteund door de vele tweets, emails en telefoontjes waarin hem een hart onder de riem werd gestoken.

De Winter sprak uit verheugd te zijn met de golf van hackerspaces die over het land spoelt (of moet ik zeggen, Tsunami?). Hij ziet dat de hackergemeenschap hierdoor meer samenhang ontwikkelt en daarmee een sterkere partij wordt in het publieke debat. Dat er nog genoeg te doen is, zeker op het gebied van overheid en ICT, blijkt uit de hints die de Winter liet vallen over aankomende onthullingen.

De opening werd muzikaal omlijst door lijnenspel. Hij draaide uitsluitend creative commons muziek, de avond ervoor inderhaast nog van het internet geplukt bij de diverse netlabels. Het resultaat was een interessante (en ook voor de DJ soms verrassende) mix van down-tempo ambient en diepe minimal.

Uiteraard werd er ook het nodige gehacked. Zo was ondergetekende bezig om tussen het sociale netwerken door ook nog wat the ethernetwerken door een N600 routertje van openwrt te voorzien, en te configureren met wat vlans. Een tafel verder werd een stapel oude switches aan een nader onderzoek onderworpen, met het doel deze een tweede (of derde) leven te geven.

Een defecte C64 werd en passant ontdaan van het mainboard met de felbegeerde SID chip. Het is de bedoeling dat het karkas met het toetsenbord als USB toetsenbord dienst gaat doen. Achter de bar was belangstelling voor de wifi sector-antenne’s, die deel uitmaken van het mesh wifi project. Ook was er de nodige interesse voor een originele arcade kast, helaas met defecte electronica. Dit zal ongetwijfeld snel een MAME-cabinet worden.

De spijzen smaakten goed. De barbecue ging helaas niet door, iets met brandgevaar, maar de aanwezigen lieten zich de broodjes en salade goed smaken.

Een hele gezellige en inspirerende middag (en naar ik begrijp op het moment van schrijven van dit artikel nog altijd een gezellige avond) in Leeuwarden, de reporter gaat zeker nog vaak terug komen. Al was het maar omdat hij zijn hackerspace paspoort vergeten was, en dus nog een stempel moet gaan halen. Hulde voor de mensen van Frack, die in korte tijd een hele fijne hackerspace hebben neergezet!