CCC: hacken op leven en dood

Door Rejo Zenger, Bits of Freedom (van https://www.bof.nl/2011/08/16/ccc-hacken-op-leven-en-dood/)

Stel dat er in Nederland grote onrust is ontstaan en de Nederlandse regering denkt dat het beter is als we even geen gebruik maken van het internet. Stel dat ook het mobiele telefoonnetwerk met een grote ‘kill switch’ wordt uitgeschakeld. Hoe zouden we dan communiceren? Toen dictators in het Midden-Oosten de vrijheidsdrang van het volk probeerde te onderdrukken door de communicatie te verstoren, hackte Telecomix een ouderwetse oplossing.

Het Chaos Communication Camp (CCC) gaat vooral over hacken, over het hands-on onderzoeken van en spelen met technologie. Hacken gaat niet alleen over het schrijven en breken van programmacode, maar ook over breien, communicatievrijheid en over de vraag hoe de gemeenschap hackers in de ruimte kan sturen. Meestal is hacken een synoniem voor plezier, maar soms is het ook een kwestie van leven en dood.

Toen Mubarak de revolutie probeerde te keren en het volk monddood te maken, zette hij het internet uit. Ook het gebruik van mobiele telefoons werd onmogelijk gemaakt. Dat gaat ver: het Egyptische volk kon het buitenland niet meer vertellen wat er echt op straat gebeurde en Egyptenaren in het buitenland hadden geen idee hoe het hun familieleden verging. Geen internet en dus geen communicatie, anders dan analoge telefoons.

Omdat communicatievrijheid zo belangrijk is, bedacht Telecomix een ‘hack’. Oude modems werden afgestoft en internetaanbieders in de rest van de wereld gevraagd mee te helpen. Egyptenaren konden daardoor met eigen modems ‘inbellen’ bij de buitenlandse internetaanbieders en via hen nieuws wereldkundig maken. Ook XS4ALL deed dat en zette de bijna uitgefaseerde systemen weer aan.

Maar hoe maak je de inbelnummers in Egypte bekend als het internet is afgesloten? Een e-mail of een bericht op Twitter komt immers niet aan. Telecomix loste dat op door die nummers in vele faxberichten aan universiteiten in Egypte te sturen. Omdat de Egyptische websites ook niet bereikbaar waren, werden die faxnummers weer opgezocht in kopieën in de Google Cache.

Daarmee was Telecomix nog niet klaar, zo vertelt Steffen Urbach in een voormalige hangar. Nadat Egypte voorzien was van alternatieve internettoegang maakten zij zich druk over de veiligheid van de gebruikers. De faxen werden daarom ook gebruikt om uit te leggen hoe communicatie versleuteld kan worden en er werd medische informatie verspreid.

Mubarak laat zien dat het nodig is dat we internet en communicatievrijheid blijven beschermen. Op CCC wordt daarom ook nagedacht over manieren om het internet zo in te richten dat een ‘kill switch’ een loze knop is.